Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Άσκηση Επί Χάρτου για Σεισμό «ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ ΑΡΜΑ - ΚΤ 2019, Σεράφειο 19/2/2019»

 Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), ως αρμόδιος φορέας για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της αντισεισμικής πολιτικής, έχει υιοθετήσει την πολιτική ασκήσεων ως εργαλείο ενίσχυσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας των τοπικών δομών. Σε συνέχεια αντίστοιχων δράσεων, πρόκειται να υποστηρίξει την διεξαγωγή της ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ με την κωδική ονομασία «ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ ΑΡΜΑ - Κ.T. 2019» της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019.


Στην άσκηση θα συμμετέχουν υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, εκπρόσωποι Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς και λοιποί Φορείς Πολιτικής Προστασίας όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, η Τροχαία, το Λιμενικό, το ΕΚΕΠΥ, το ΕΚΑΒ, η ΔΕΔΔΗΕ, η ΕΥΔΑΠ, Εθελοντικές Οργανώσεις και άλλοι φορείς (ΓΕΕΘΑ, Υπ. Πολιτισμού, Υπ. Παιδείας, Υπ. Εξωτερικών κλπ).


Μετά από συσκέψεις όλων των εμπλεκόμενων Φορέων, τέθηκαν ο σκοπός και οι επιμέρους στόχοι της Άσκησης. Ο κύριος σκοπός της άσκησης είναι ο έλεγχος του επιχειρησιακού σχεδιασμού για σεισμό στη Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού τομέα Αθηνών.


Για τις ανάγκες της άσκησης, δημιουργήθηκε Ομάδα Σχεδιασμού η οποία επεξεργάσθηκε το σενάριο της Άσκησης. Το σενάριο έχει προβλέπει ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,1 της κλίμακας Richter στην περιοχή του Λεκανοπεδίου Αττικής. Οι επιπτώσεις του σεισμού θα είναι η διακοπή των επικοινωνιών, εκτεταμένες ζημιές σε κτιριακές υποδομές, τροχαίο ατύχημα, εκδήλωση πυρκαγιάς σε βενζινάδικο και παιδικό σταθμό, ύπαρξη πληγέντων – εγκλωβισμένων, πτώση τάσης στο ρεύμα, ανησυχία των πολιτών, φήμες στο διαδίκτυο, κλπ. Η εστίαση της Άσκησης είναι στο ρόλο – στις αρμοδιότητες κάθε φορέα, στην διαλειτουργικότητά τους, στην ετοιμότητα και στην απόκρισή τους, και τέλος στην Αξιολόγηση αυτής.


Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Άσκησης, η άσκηση είχε διάρκεια περίπου 6 ½ ώρες και θα εξελιχθεί ως εξής:


Α) Άσκηση Επί Χάρτου με την προσομοίωση περιστατικών στο Δήμο Αθηναίων, με συντονιστή τον Ο.Α.Σ.Π.
Β) Άσκηση σε Παράλληλες Δράσεις με συντονιστή την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.

α) Ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου, με την εμπλοκή και τη συνεργασία Δήμων του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας και Σχολικών Μονάδων Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης
β) Ασύρματες επικοινωνίες της Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών κας Ερμίνας Κυπριανίδου με τις σχολικές μονάδες διεξαγωγής των ασκήσεων ετοιμότητας και με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γ.Γ.Π.Π. (μέσω δικτύου ασυρμάτων ραδιοερασιτεχνών)
Γ) Ενδιαφέρουσες Εισηγήσεις
α) «Μέτρα Προστασίας της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς από εκδήλωση ισχυρών σεισμών»
Βασίλης Καραστάθης, Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου / Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
β) «Ασύρματες Επικοινωνίες Εκτάκτων Αναγκών»
Αναστάσιος Χιώνης, Συντονιστής Ομάδων Έκτακτης Ανάγκης Αττικής SV1QVW/Μέλος ΔΣ Ένωσης Ελλήνων Ραδ/τεχνών


Πρόγραμμα Εκδήλωσης