« Άσκηση: ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ ΑΡΜΑ ΝΤ-2018, 27/11/2018»

Εκτυπώσιμη μορφή

Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), ως αρμόδιος φορέας για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της αντισεισμικής πολιτικής, έχει υιοθετήσει την πολιτική ασκήσεων ως εργαλείο ενίσχυσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας των τοπικών δομών. Σε συνέχεια αντίστοιχων δράσεων, υποστήριξε επιτυχώς την διεξαγωγή της ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ με την κωδική ονομασία «ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ ΑΡΜΑ - Ν.T. 2018» της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Νότιου Τομέα Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018.
Στην άσκηση συμμετείχαν υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Νότιου Τομέα Αθηνών, εκπρόσωποι Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς και λοιποί Φορείς Πολιτικής Προστασίας όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, η Τροχαία, το Λιμενικό Σώμα, το ΕΚΕΠΥ, η ΔΕΔΔΗΕ, η ΕΥΔΑΠ, Εθελοντικές Οργανώσεις και άλλοι φορείς.
Μετά από σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων Φορέων, τέθηκαν ο σκοπός και οι επιμέρους στόχοι της Άσκησης. Ο κύριος σκοπός της άσκησης ήταν ο έλεγχος του επιχειρησιακού σχεδιασμού για σεισμό στη Περιφερειακή Ενότητα Νότιου τομέα Αθηνών.
Για τις ανάγκες της άσκησης, δημιουργήθηκε Ομάδα Σχεδιασμού η οποία επεξεργάσθηκε το σενάριο της Άσκησης. Το σενάριο προέβλεπε σεισμό μεγέθους 5,7 της κλίμακας Richter στην περιοχή του Λεκανοπεδίου Αττικής. Οι επιπτώσεις του σεισμού ήταν η διακοπή των επικοινωνιών, εκτεταμένες ζημιές σε κτιριακές υποδομές, τροχαίο ατύχημα, εκδήλωση πυρκαγιάς σε βενζινάδικο και παιδικό σταθμό, ύπαρξη πληγέντων – εγκλωβισμένων, πτώση τάσης στο ρεύμα, ανησυχία των πολιτών, φήμες στο διαδίκτυο, κλπ. Η εστίαση της Άσκησης ήταν στο ρόλο – στις αρμοδιότητες κάθε φορά, στην διαλειτουργικότητά τους, στην ετοιμότητα και στην απόκρισή τους, και τέλος στην Αξιολόγηση αυτής.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Άσκησης, η άσκηση είχε διάρκεια 6 ώρες και εξελίχθηκε ως εξής:
Α) Άσκηση Επί Χάρτου με την προσομοίωση περιστατικών στο Δήμο Νέας Σμύρνης, με συντονιστή τον Ο.Α.Σ.Π.
Β) Άσκηση σε Παράλληλες Δράσεις Πεδίου με συντονιστή την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.
Τα περιστατικά που εξελίχθηκαν στο πεδίο, ήταν τα εξής:
1) Εκκένωση κτιρίου στο δημοτικό πολυχώρο πολιτισμού «Γαλαξίας» στο Δήμο Νέας Σμύρνης, παροχή πρώτων βοηθειών και διακομιδή ατόμου με καρδιακό επεισόδιο.
2) Εκκένωση σχολικού συγκροτήματος στον Δήμο Αγίου Δημητρίου
3) Εκκένωση γραφείων στη Μαρίνα Αλίμου, έρευνα και διάσωση σε εγκαταλειμμένο κτίριο και κατάσβεση πυρκαγιάς σε ελλιμενισμένο σκασμένο σκάφος με ταυτόχρονη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης

 

Powered by Mobics Ltd