Σκάρφεια 426 π.Χ. (IX)

Εκτυπώσιμη μορφή

 

Το καλοκαίρι του 426π.Χ. εκδηλώθηκε ισχυρός σεισμός στο Μαλιακό κόλπο. Οι επιπτώσεις του σεισμού αυτού περιγράφονται από τον Θουκιδίδη και τον Στράβωνα (παραθέτει πληροφορίες από τον Δημήτριο τον Καταλιανό). Επλήγησαν κυρίως οι νομοί Φθιώτιδας και Ευβοίας. Περισσότεροι από 2550  άνθρωποι σκοτώθηκαν κυρίως στη Σκάρφεια (ΙΧ) και το Θρόνιο.  Τα Φάλαρα, η Σκάρφεια και η αρχαία  πόλη  Οπούς  ισοπεδώθηκαν. Σοβαρές βλάβες σε κτίρια

παρατηρήθηκαν στην Ηράκλεια, στον Εχινό και στη Λαμία ενώ στους Ωρεούς καταστράφηκαν 700 σπίτια και το τείχος. Δημιουργήθηκε θαλάσσιο κύμα βαρύτητας που έπληξε τις Ροβιές, τις Θερμοπύλες, τη Σκάρφεια, το Θρόνιο, το νησί που βρισκόταν κοντά στην Αταλάντη, κ.λ.π.. Στην Αιδηψό και στις Θερμοπύλες στέρεψαν για τρεις ημέρες οι θερμές πηγές ενώ δημιουργήθηκαν και νέες. Η κοίτη του Σπερχειού ποταμού άλλαξε.

 

Πηγές :
«Atlas of isoseismal maps for strong shallow earthquakes in Greece and surrounding area (426BC - 1995)», Papazachos B.C., Papaioannou Ch. A., Papazachos C.B., Savvaidis A.S..
«Οι σεισμοί της Ελλάδας», των Παπαζάχου Β. & Παπαζάχου Κ. (1989)
«The Earthquakes of Greece», Papazachos B.C., Papazachou C. (1997)

 

Powered by Mobics Ltd